Ciuma apelor cu frunze înguste
Nume științific: Elodea nuttallii (Planch.) H. St. John
Descriere
Plantă subacvatică perenă, originară din America de Nord care a pătruns în Europa cel mai probabil în timpul secolului al XX-lea. Prima semnalare a plantei în Anglia a fost făcută în anul 1914 când în mod eronat a fost identificată ca Hydrilla verticillata. Abia în 1974 a fost identificată corect ca fiind Elodea nuttallii. În Europa Centrală și de Nord prima menționare a speciei este făcută în anul 1939 în Belgia, în 1941 în Olanda și 1953 în Germania. Trâiește în ape eutrofizate cu un anumit grad de poluare organică. Tolerează poluarea cu petrol și salinități de până la 14‰ (CAPM 2004). În Norvegia este întâlnită în lacuri cu alcalinitate scăzută (Ca 4 mg/l), împreună cu Isoetes lacustris (Mjelde 2009). Pot apărea hibrizi între E. canadensis și E. nuttallii (Cook & Urmi-König 1985). E. nuttallii poate crește în ape mai adânci decât E. canadensis (Anderberg 2005).
Tulpină
Lungă (30-100 cm), subțire, ramificată.
Frunze
Scurte (6 – 13 mm) și înguste (1.5 mm), verde pal, dispuse în spirală de 3, îndoite și care se îngustează treptat spre capăt. E. nuttallii este în general mai mică și cu o colorație mai pală decât E. canadensis iar tulpina este de cele mai multe ori ramificată.
The leaves are folded along the midrib and bent like claws. E. nuttallii is in general smaller and paler than E. canadensis and its stalk is often more branched.
Flori
Mici (8 mm ø), albe, cerate, petale mici sau absente.
Perioada de înflorire
Iulie – septembrie
Fruct
Capsulă ovoidă care conține câteva semințe.
Înmulțire
Prin fragmente vegetative transportate de curenții acvatici (Bowmer et al. 1984), foarte rar prin semințe.
Impact
Elimină alte plante acvatice, produce fenomenul de umbrire și consumă oxigenul din apă, reduce viteza de curgere a apei. Provoacă eutrofizare secundară prin descompunerea plantelor la sfârșitul sezonului de vegetație.
Control mecanic
Prin tăiere înainte de lunile februarie, iulie sau august.
Control biologic
Prin introducerea peștilor ierbivori.
Foto credit
Pierfranco Arrigoni – Valmadrera
http://luirig.altervista.org/schedenam/fnam.php?taxon=Elodea+nuttallii
Bibliografie
Bowmer, K.H., Mitchell, D.S. and Short, D.L. 1984, Biology of Elodea canadensis Mich. and its management in Australian irrigation systems. Aquatic botany 18: 231-238.
Anderberg, A. 2005, Elodea nuttallii. Den virtuella floran. The Swedish Museum of Natural History, http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/hydrocharita/elode/elodnut.html Date of Access: 22 April 2009.
Cook, C.D.K and Urmi-König, K. 1985, Range extension of aquatic vascular plant species. Journal of Aquatic Plant Management 23:1-6.
Mjelde, M. 2009, Smal vasspest (Elodea nuttallii) i Bjårvatn. Forekomst og dybdeutbredelse av vannvegetasjonen i 2008. Norsk institutt for vannforskning. NIVA-rapport lnr 5731-2009.