Bidens vulgata

Nume științific: Bidens vulgata Greene

Descriere

Plantă anuală, robustă, cu creştere rapidă, originară din America de Nord. Preferă locurile umede, însorite, sol argilos. Se dezvoltă în zone periodic inundate, păduri cu umiditate ridicată, zone mlăştinoase, pajişti de luncă, pe marginea şanţurilor.

Tulpină

Sunt ramificate, de o culoare verde roşiatică, de cele mai multe ori netede la bază şi păroase în partea superioară.

Frunze

Sunt compuse din grupuri de 3 sau 5, atasate opus. Au o formă lanceolată, cu varful bont rotunjit, îngustate spre bază şi margini zimţate.

Flori

Au între 1-3 capitule la capatele tulpinilor ramificate. Capetele florilor sunt mici, de o culoare galben deschis cu 4-5 lobi. Acestea sunt înconjurate de 3 sau mai multe petale spaţiate neregulat în jurul discului. Capetele sunt înconjurate de 10-20 frunzuliţe de până la 5 cm lungime, liniare până la formă de spatulă, textură aspră, adesea ondulate sau cu margini laminate.

Perioada de înflorire

Pe tot parcursul verii.

Fruct

Seminţele au o culoare de la verde măsliniu până la maro, cu suprafeţe netede şi 2 ghimpi în partea superioară care ajută la răspândire.

Înmulțire

Prin semințe.

Impact

Este o plantă invazivă în Europa, competitivă cu speciile indigene

Control mecanic

Prin cosit regulat sau taierea florilor.

Foto credit

Rob Routledge

http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABidens_vulgata_5474905.jpg

Bibliografie

Minnesota Wildflowers, (2013), Bidens vulgata (Big Devil’s Beggarticks), http://www.minnesotawildflowers.info/flower/big-devils-beggarticks