Eustrongylides sp.

Nume științific: Eustrongylides sp. 

Este o specie de nematode (viermi cilindrici), respectiv Eustrongylides tubifex, E. ignotus şi E. excisus. care infectează peștii de apă dulce și provoacă mortalitate în rândul efectivelor de păsări acvatice.

Identificarea speciei 

Cele 3 specii de Eustrongylides au cicluri de viaţă similare ce necesită două gazde intermediare. Este nevoie de patru etape de dezvoltare ale parazitului pentru a ajunge de la ou la vierme matur capabil de reproducere. Larvele care infectează păsările pot penetra stomacul la 3-5 ore după ce gazda a ingerat parazitul intermediar, iar larvele devin rapid viermi maturi sexual ce pot depune ouă la 10-17 zile dupa infectare. Au fost raportate infectarea cu E. tubifex în cazul a patru familii de păsări (stârci şi egrete; ferestraşi; cufundari; cormorani), E. ignotus – 3 familii de păsări (stârci şi egrete; lopătari şi ibis; pelicani) şi E. excisus – 3 familii de păsări; Eustrongylides sp. a fost raportat şi în cazul păsărilor de pradă.

Descrierea habitatului 

Eutrofizarea şi temperaturile ridicate ale apei (20-30°C) sunt condiţii optime pentru acest parazit. Au fost raportate infecţii în rândul peştilor în apele cu surse externe de nutrienţi şi afectate de poluare termică.

Reproducere și ciclu de viață 

Se reproduce pe tot parcursul anului. Parazitul are un ciclu complex de viață care implică două gazde intermediare , o gazdă paratenica și o gazdă definitivă. Prin urmare, ciclul de viață este indirect, deoarece parazitul trebuie să infecteze alte specii pentru a ajunge la gazda finală și să devină matur sexual pentru a se reproduce.

Impact

Poate provoca mortalitate în masă în special în rândul egretelor sau alte păsări. Păsările care au fost infectate de dată recentă prezintă deseori tuneluri mari, care sunt vizibile pe suprafaţa proventriculului, ventriculului şi intestinelor. În momentul perforării intestinelor de larve sau viermele adult, se poate observa o inflamaţie în cavitatea peritoneală (zona ce conţine organele mai jos de inimă şi plămâni)(Cole, 1999);

Eradicare și metode de control 

Perturbarea ciclului de viaţă a parazitului, prin controlul hranei (tipul de peşte şi sursa acestora) în cazul păsărilor crescute în captivitate. Îmbunătăţirea calităţii apei ca mijloc de prevenire ar trebui să se ia în considerare în raport cu practicile de utilizare a terenurilor şi evacuarea apelor uzate ce pot afecta în mod negativ coloniile de egrete şi stârci şi zonele în care se hrănesc celelalte păsări.

Photo credit

Amelia Mason

http://ncwildliferehab.org/wordpress/?page_id=1823

Bibliografie

Cole Rebecca A., (1999), Chapter 29 – Eustrongylidosis, in: Field Manual of Wildlife Diseases, General Field Procedures and Diseases of Birds, Biological Resources Division, 223-228;