Bostănaș spinos

Nume științific: Echinocystis lobata (Michx.) Torr. & A.Gray

Descriere 

Plantă anuală, cățărătoare, asemănătoare castravetelui originară din America de Nord, a fost introdusă în Europa temperată şi continentală la sfârșitul secolului al 19-lea, începutul secolului 20 ca plantă ornamentală și medicinală în câteva grădini botanice. Prima menționare a scăpării plantei de sub control în afara grădinilor botanice a fost făcută în anul 1906 în Slovacia. Trăiește pe malurile lacurilor, zone riverane, zone urbane, cursuri de apă (NOBANIS, 2013).

Tulpină 

Flexibilă, divizată în cârcei lungi, contorsionați care se încolăcesc pe frunzele, tulpinile sau ramurile altor plante.

Frunze 

Sunt similare cu cele ale frunzelor de arţar, au dimensiuni de până la 17-18 cm atât în lungime cât şi în lăţime, sunt alternante, palmate cu 3-5 lobi, subțiri, de culoare verde deschis.

Flori 

Este o plantă hermafrodite (întâlnim flori de ambele sexe pe aceeaşi plantă). Florile individuale masculine, numeroase, de culoare alb-gălbuie, cu 6 petale lungi și subțiri, sub formă de stea sunt situate de-a lungul unei tulpini de 10-20cm. O singură floare de sex feminin se găseşte la baza tulpinii cu flori de sex masculin. Aceasta are un ovar sferic țepos și petale galben-verzui.

Perioada de înflorire

Iulie – august

Fruct 

O singură capsulă acoperită cu spini se formează la baza tulpinii, având aproximativ 5cm lungime şi 4 seminţe. Capsula poate fi asemanată cu un pepene cu spini.

Înmulțire 

Prin semințe. Polenizarea este făcută de insecte dar planta este de asemenea şi autofertilă. Pentru germinarea seminţelor în primăvară este nevoie de o temperatură relativ ridicată la nivelul solului. Seminţele pot rămâne viabile în sol pentru mai mult de un an (DAISIE, 2007). Planta este deseori afectată de perioadele de îngheţ timpurii sau târzii.

Impact 

Plantă competitivă, afectează vegetația nativă, produce substanțe toxice.

Control mecanic

Colectarea fructelor înaintea ajungerii acestora la maturitate. Interzicerea cultivării ei ca plantă ornamentală. Răsadurile pot fi îndepărtate cu uşurinţă.

Control biologic 

Nu există agenți aprobați.

Foto credit

Mary Holland

https://naturallycuriouswithmaryholland.wordpress.com/2013/09/24/wild-cucumber-fruiting/

Bibliografie

DAISIE, (2007), Echinocystis lobata. Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe, http://www.europe-aliens.org/

NOBANIS, (2013), European Network on Invasive Alien Species, http://www.nobanis.org

 

Pioarca-Ciocanea C.M., Manolache A.S., Anastasiu P., Rozylowicz L., & Manta N. (2020). Fisa descriere si cheie de identificare pentru specia Echinocystis lobata (Version 1). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3970234